2 måneder siden nyttår – trener du fortsatt?

Det er 2 måneder siden nyttår. Kanskje var du en av de mange som startet året med et mål om mer trening. Vi ser det hvert år. Mange starter, men ikke alle klarer å fortsette. Hvordan er det med deg? Trener du fortsatt? Eller har du mistet nyttårsmotivasjonen og sluttet? Finn ut hvilken av de 4 treningskategoriene du tilhører, og bruk tipsene som passer for deg! Kategoriene er løselig basert på den transteoretiske endringsmodellen (også kalt stadiemodellen) som plasserer folk i ulike stadier når de skal gjennomføre en endring, som å begynne å trene. PS. Vil du starte treningen på Gnist nå, så har vi et godt kampanjetilbud denne uken!

1. Ingen ny start, bare en fortsettelse!

hektaDu trener allerede regelmessig, og du har gjort det i lang tid. Et nytt år innebar kun at du skulle fortsette med din vanlige trening. Kanskje sate du deg noen nye mål eller bestemte deg for å prøve litt andre måter å trene på. Er du i denne gruppen? GRATULERER!

Vi har mange av disse på Gnist. De kommer 2 ganger eller mer hver uke. Stort sett hele året.
De trener gjerne variert; både på gruppetimer og på egenhånd. Noen gjør bare det ene, andre gjør bare det andre.
De som trener på egenhånd kan en del om trening eller de bruker Personlig Trener i perioder for å få inspirasjon, fornyelse og kunnskap. De som går på grupper er en del av en mer eller mindre fast gruppe, og treningen har også en sosial dimensjon. De liker å bli motivert og veiledet av våre dyktige instruktører.
De faste trenerne bruker gjerne store deler av tilbudet på Gnist; de deltar på foredrag og treningsutfordringer, går til behandling ved behov og noen jobber til og med i en bedrift som bruker vår BHT.

De har trent såpass lenge at de kjenner andre på senteret; Gnist er et sted de får dekket både et sosialt behov og et treningsbehov.

Når de i korte perioder ikke trener på Gnist ser vi på facebook at de gjerne trener et annet sted. De går på ski eller er på sykkelturer. De har integrert trening og fysisk aktivitet som en del av livet. De trener hver uke, året rundt.

 

2. Kom godt i gang, og holder fortsatt på!

godtigangDu startet året topp motivert og klar for å begynne å trene! Du har funnet en måte å trene på som passer for deg; enten det er med et eget program, på gruppetimer eller en kombinasjon. Du trener gjerne 3 ganger i uka, eller ihvertfall 2. Du har fått trent hver uke siden nyttår. Bra jobba!

Du har nå trent mange nok ganger til at du har begynt å merke fremgangen. Du føler deg bedre. Du klarer mer. Du merker at treningen fungerer. Formen er litt bedre, overskuddet litt større og buksa kanskje litt løsere. Du har kommet deg over «startkneika» og er godt på vei til å bli en «trenende person».

Om du ikke hadde trent på lenge, eller kanskje aldri før på treningssenter, så er du antakelig en av dem som investerte litt ekstra i oppstarten. Du har hatt noen timer med en av våre Personlige trenere, som har hjulpet deg med mål og plan, gitt deg grundig innføring i treningsøvelser og gitt deg den lille ekstra forpliktelsen som gjør at du har kommet inn i en god treningsrytme. Eller du bestemte deg for å gå fast på noen av våre gruppetimer, og har nå blitt en del av en mer eller mindre fast gjeng som treffes hver uke.

Du vet forhåpentligvis at selv om du har fått en god start, så gjelder det nå å holde koken. Se tipsene lenger ned!

3. Kom godt i gang, men så har det blitt mindre….

ut av detDu startet året med friskt mot, og trente bra i 3-6 uker. Så har det blitt mindre. Nå har du ikke trent på noen uker, eller du trener litt for sjelden og uregelmessig. Du kom aldri helt over «startkneika».

Du fikk ikke trent mange nok ganger til å merke fremgangen. Du har ikke etablerte solide treningstutiner.
Du står nå i overhengende fare for å bli en av de som enten slutter å trene eller som trener for lite til å få noe skikkelig utbytte. Det blir 1 gang i uka, 1 gang annenhver uke eller en sjelden gang 2 ganger i uka. Bedre enn ingenting, men litt for lite til å få noen utvikling. Du får fort en følelse av at du starter litt på nytt hver uke.

Min erfaring etter over 10 år med å veilede folk er at mange når de starter ikke tar tilstrekkelig på alvor hvilken utfordring det er å komme i gang med regelmessig trening. De har ikke reflektert grundig nok rundt hvorfor de egentlig skal trene. De har heller ikke laget en god nok plan for hvordan de skal få til å trene 2-3 ganger i uken. De har ikke ryddet tid i timeboka eller tatt inn over seg hva annet de må gjøre mindre av for å få tid til treningen. De lar seg vippe av pinnen hvis de får litt «startvondt» et sted eller hvis de ikke synes treningen er morsom nok de første gangene. De detter fort ut av treningen hvis det skjer mye annet en uke eller to.

Jeg har dessverre flere jeg hjalp i gang i januar. De hadde ambisiøse mål og var sterke i troen på at dette skulle de klare. De ville helst klare seg på egenhånd. Jeg så de jevnlig i et par uker, og så ble det mindre.

På Gnist prøver vi å kontakte medlemmer som ikke har trent på en stund. Noen kommer i gang igjen på grunn av dette.

Kom aldri helt i gang…

aldriigangDu startet året med en intensjon om å trene mer, men kom aldri i gang. Du var kanskje på trening 2-3 ganger, men siden ble det ikke noe mer. Du fikk aldri prøvd nok til å merke noe positivt med treningen. Kanskje fikk du bare med deg de første 2-3 famlende treningsøktene der kroppen naturlig nok protesterte litt.

Du ville kanskje prøve helt på egenhånd, eller fikk av praktiske årsaker ikke gjennomført oppstartstimer med en av våre trenere. Dermed fikk du heller ingen hjelp som kanskje kunne gitt deg en bedre start.

Fascinerende nok er det på norske treningssentre hvert år en del mennesker som tegner et medlemskap, men ikke besøker senteret en eneste gang. De får ikke en gang gitt det et forsøk.

For deg som er godt i gang: Oppretthold motivasjonen!

En god start er svært viktig for å lykkes med treningen! Når du merker alt det positive treningen gir deg, får du motivasjon til videre innsats. Når du ser at du får til å trene regelmessig, er du i ferd med å skape gode treningsvaner.

En god start betyr likevel ikke at du er i mål eller at det nå vil gå helt av seg selv.

  • Sørg for litt variasjon for at du ikke skal gå lei. Tren gjerne på samme måte en stund, men unngå å gjøre akkurat det samme i månedsvis. Varier mellom egentrening og gruppetrening, eller sørg for å endre treningsprogrammet med jevne mellomrom. Kombiner gjerne Gnisttrening med annen trening og aktivitet.
  • Sikre at du har progresjon for å unngå at du blir stående på stedet hvil. Gi deg selv jevnlig nye utfordringer, så vil fremgangen fortsette i månedsvis fremover. Det programmet du gjorde de første 2 ukene er ikke det samme som du skal gjøre etter 2 måneder.
  • Vår forberedt på hindringer på din vei. Hvis du ikke har møtt på noen allerede, så kommer de etterhvert. Bestem deg for at du skal fortsette å trene selv om du får vondt et sted og for at du skal raskt i gang igjen etter et sykdomsopphold. Ha en plan for hvordan du skal få trent i neste ferie, eller ha et nødprogram du kan gjøre når det kommer en ekstra travel periode. Vær litt realistisk pessimist og tenk gjennom hva som kan komme til å få deg ut av treningen. Når du er forberedt vil du takle det bedre.

En av våre personlige trenere kan hjelpe deg med både variasjon, progresjon og gode strategier for kontinuitet i treningen. Hvis du ikke allerede har avtalt jevnlig oppfølging med en av våre trenere, så anbefaler jeg at du gjør det. Å lykkes med treningen er en prosess, og det er nyttig med en profesjonell sparringspartner! . Les mer om hva en god personlig trener gjør her

Unntaket er naturligvis om du allerede kan masse om trening og vet, av erfaring, at du klarer å trene riktig og regelmessig året rundt.

For deg som skal i gang på ny: Gjør det nå, men på riktig måte!

Om du ikke er skikkelig i gang eller har kommet litt ut av det, så er nå en flott tid å starte igjen. Lær av hva som ikke fungerte forrige gang, så du kan bruke bedre strategier for å få det til denne gangen.

Finn ut hvorfor du egentlig skal trene, og hvorfor det er viktig for deg. Sørg for at du finner en måte å trene på som passer for deg, enten det er å prøve noen av våre gruppetimer eller å få hjelp til et godt treningsprogram. Det er avgjørende å få til riktig og regelmessig trening i 6-12 uker fremover, så du kommer «over kneika». Da merker du fremgangen og har begynt å finne gode praktiske løsninger for å få trent hver uke.

Litt ekstra forpliktelse er for mange nyttig og nødvendig i starten. Ha noen faste avtaler med en av våre personlige trenere, så lærer du å trene på en riktig måte for deg, og du kommer deg gjennom de første ukene på en god måte. Klarer du for eksempel å trene 2 eller 3 ganger i uka i 6 uker, så er du godt på vei!

Uansett om du har trent lenge, akkurat har startet eller skal i gang på ny, så ønsker jeg deg lykke til. Skriv gjerne en kommentar om du lurer på noe, eller kontakt oss direkte 🙂

2 Comments on 2 måneder siden nyttår – trener du fortsatt?

  1. Eivin Bergh // mars 16, 2016, kl. 14:12 // Svar

    Hei, Det er positivt å få disse tipsene regelmessig.

    Liker

1 Trackback / Pingback

  1. Aktivitetsalliansen | To måneder siden nyttår – trener du fortsatt?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: