SITTER du deg til dårlig helse?

Det sies at «sitting is the new smoking». Alle vet at røyking er svært uheldig for helsen. At stillesitting også er svært helseskadelig er kanskje mer overraskende. Sitting er uheldig både for hjerte-kar systemet og for muskler og ledd. I dette innlegget kan du lese mer om dette, og få noen tips til hva du kan gjøre for å unngå «sittesykdommer». .

portrett__0015_OH-2013-344-2906-webInnlegget er skrevet av Pernille Fische. Hun er HMS-rådgiver og leder for Gnist sin bedriftsavdeling. Pernille har lang erfaring i å bistå bedrifter i å skape en mer helsefremmende arbeidsplass. Ta kontakt dersom du ønsker en uforpliktende samtale om hva vi kan bistå med på din arbeidsplass.

Tall fra Norges Idrettshøgskole viser at en gjennomsnittlig nordmann sitter omtrent 70 prosent av dagen, eller opp til ni timer hver dag. Forskere mener dette kan være svært farlig.

sitting-is-the-new-smoking_medVi vet at menneskekroppen er skapt for bevegelse. Gjennom millioner av år har mye fysisk aktivitet vært en selvfølgelig del av livet. Mennesket har tilbragt mesteparten av dagen på beina. Sitting har vært forbeholdt pauser mellom aktivitet. I dag er derimot sitting blitt hovedaktiviteten.

Man har lenge ment at de som trener og lever sunt ikke var utsatt for samme risiko som de som er mer inaktive. Men etter å ha sett data fra Australia og USA, viser det seg at det ikke er nok å trene riktig og effektivt noen ganger i uken. For mye sitting utgjøre en helsefare selv om man er flink til å trene. 

Professor James A. Levine ved den anerkjente Mayoklinikken i USA har forsket på stillesitting i en årrekke. Han hevder at langvarig stillesitting gjør noe med prosessene i musklene, med blodsukkeret og insulinet i kroppen vår. Det medfører også en økt risiko for høyt blodtrykk, depresjon, og hjerte- og karsykdommer.

Med andre ord; Å trene to-tre ganger i uka opphever ikke det negative ved å sitte for lenge!

Dette er til ettertanke og jeg som fysioterapeut med kompetanse innen ergonomi tenker at hvis du i de timene du sitter, i tillegg sitter feil, så vil det være ekstra uheldig.

Tips til mer aktivitet i arbeidsdagen

En anbefaling jeg ofte gir når jeg er ute på arbeidsplassvurderinger er at man bør opp og gå 1 gang pr. time! Gjerne i frisk luft. Det trenger ikke være så lenge hver gang.

Undersøkelser viser at folk presterer bedre i arbeidet sitt når de er mer i bevegelse i hverdagen. Også skoleelever får bedre resultater. Om vi moderne mennesker ikke endrer sittemønsteret vårt raskt, kan det vi ser i dag bare være starten på et enormt helseproblem i fremtiden.

Andre eksempler på endringer man kan gjøre for å integrere mer aktivitet i hverdagen er:

 • Gå eller sykle til og fra jobb, hele veien eller deler av veien.
 • Gå en liten tur i lunsjpausen
 • Ta møtet ute på tur med dine kollegaer istedet for i møterommet.
 • Ta trappen i stedet for heisen
 • Bruk tiden der du venter på noe til å være i bevegelse. I dag er det flere bedrifter som har utviklet en enkel stasjon for sirkeltrening ved kopi og kaffe maskin. Øvelser som blir gjort der er enkle og effektive. Litt flaut i starten, men når en kjenner effekten av det er det ikke så farlig hva andre mener!
 • Mange bruker mobiltelefon eller trådløs telefon. Reis deg når du får en telefon. Gå litt rundt mens du snakker.
 • Trening i arbeidstiden. Inngå avtale om at den ansatte setter av en time av sin fritid og bedriften gir en time av arbeidstiden pr. uke.
 • Bruk hjelpemidler som hev- senk bord, stol som kan reguleres ekstra høyt, vippebrett eller tredemølle.
 • Innfør aktive pauser. Disse kan bestå av bevegelighetsøvelser, sirkulasjonsøvelser, kondisjonsøvelser og/eller styrkeøvelser.

Tips til en bedre sittestilling

Når du uansett sitter der; vær bevisst på riktig arbeidsstilling. Hva er så det? «Det er den neste» pleier jeg å si. Variasjon i sittestilling er altså det viktigste. 

OH-2013-344-3225-webVi kan bistå med arbeidsplassvurdering. Jeg observerer arbeidsstillinger, korrigerer og viser hvordan små justering av bord, stol, pc osv er tilstrekkelig for å oppnå en god arbeidsstilling. Dersom jeg anser det nødvendig med tilleggsutstyr gir jeg konkrete råd om det.

Jeg kan røpe to av de rådene jeg gir flest ganger.

 • Sitt så høyt du kan, men pass på at du samtidig har bakkekontakt. Hele foten i bakken.
 • Underarmstøtte: Plasser tastaturet minst 10 cm inn fra bordkanten slik at du får plass til underarmene dine. Regulere høyden på bordet slik at det gir underarmstøtte. Men ikke så høyt at du må heve skuldrene. NB! Dette skal ivaretas både i sittende og i stående stilling hvis du har hev- senk bord.

Hvordan få til en endring på arbeidsplassen?

Arbeidsmiljøloven sier at arbeidsgiver har en plikt til å vurdere tiltak for fysisk aktivitet på arbeidsplassen .

 • Begynn med å ta det opp som et tema -sett det på agendaen. Be om at det blir satt av tid til idemyldring, hvor de ansatte får mulighet til å medvirke. Lag en handlingsplan med konkrete tiltak, ansvarlige og tidsfrister.
 • Hvis noen brenner for dette så kan de bli utnevnt som motivatorer. Disse får et ekstra ansvar for å formidle kunnskap, motivere, engasjere og følge opp.
 • Jobb med fysisk aktivitets som en del av kulturen. Det bør implementeres i alt annet HMS-arbeid.
 • Det er viktig med forankring hos ledelsen. 
 • Vær forberedt på at en endring tar tid. Tenk langsiktig!

Lurer du på noe?

Ta gjerne kontakt dersom din arbeidsplass ønsker bistand til dette. Vi vet hva som skal til og hvordan man kan gi kunnskap og inspirasjon til en mer helsefremmende arbeidsplass!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: