Glad for å kunne bli sliten!

Trening kan være et ork. Det kan være mer burde og må, enn vil og har lyst. Det kan være ubehagelig å presse seg og vanskelig å sette av tid. For Grete (57) er det ikke slik. Hun er glad for at hun kan. Hun er takknemlig for at hun har en kropp som tåler å bli svett og sliten. Hun har opplevd at det ikke er noen selvfølge.

Liker du dette innlegget? Da setter vi pris på om du liker eller skriver en kommentar på facebooksiden vår

Grete Rynning Seip våkner hver morgen med vondt i kroppen. Hun bruker tid på å komme seg i gang. Likevel drar hun på trening. Enkelte dager er det skikkelig vondt i starten. Men så skjer det noe. Kroppen blir gradvis bedre. Vondtene forsvinner. Og humøret stiger i takt med antall minutter på Gnist.

Grete trives i miljøet på Gnist og med variert trening. Hun går på gruppetimer; sykkel, puls og styrke – da vet hun at hun får en god økt og tiden flyr i hyggelig fellesskap med andre. I tillegg gjør hun sine egne øvelser; de som akkurat hennes kropp trenger. De hun har fått av fysioterapeuten.

For Grete er ikke en treningsøkt utelukkende noe fysisk. Mens hun er på trening løser hun problemer. Hun finner ut av en utfordring på jobb eller planlegger et selskap hjemme. Noen ganger drar hun på trening mest fordi hun trenger en hjerne som blir litt mer kreativ og problemløsende. Hjernen fungerer bedre når Gretes kropp beveger seg.

3 ganger i uken drar Grete på Gnist. Hun er overbevist om at det gjør at hun fungerer så godt, og at hun ikke har mer vondt. Siden hun startet med regelmessig trening har hun heller ikke hatt noen flere anfall. Faktisk føler hun at hun blir bedre jo eldre hun blir, selv med en kronisk sykdom.

For 20 år siden fikk Grete diagnosen MS – Multippel Sklerose. Det var dette som bragte henne til Gnist første gangen. Med 3 barn og krevende jobb var det alt annet enn enkelt da kroppen plutselig sa stopp. Prikkinger i venstre side, stadige anfall, perioder der hun mistet synet og til dels store balanseproblemer. På toppen av dette skadet hun kneet etter et fall på ski for 10 år siden. Det endte med operasjon av korsbåndet og at hun ble delvis ufør.

Kneet plager henne fortsatt, men det blir ikke verre av trening. Derfor fortsetter Grete å trene. Hun mener det er avgjørende for at hun har mye færre symptomer, og for at hun slipper å ta medisiner. Treningen bidrar til at hun holder seg så frisk som hun gjør.

Og så er det alle disse andre gevinstene. Hun blir i bedre humør og får mer overskudd. Hun opplever mestring når hun kjenner at hun klarer mer og mer; sykler litt fortere eller kan løfte litt mer. Sette noen nye rekorder. Hun liker å registrere det hun får til på nøkkelen, og utfordringene Gnist arrangerer gir henne ekstra drive og motivasjon.

Grete er glad for at kroppen hennes er sterk nok til at hun kan bli svett og sliten. Hun setter pris på at hun ikke er verre, og at hun har muligheten til å ta vare på seg selv. 1 ukentlig behandling hos fysioterapeut Celine er et nyttig supplement for å holde kroppen på stell. Greit å kunne få både trening og behandling på samme sted.

Treningen gir Grete form og overskudd til livet . Overskuddet bruker hun til en aktiv hverdag; hun synger i 2 kor og er besøksvenn i Røde Kors. Hun vil gjerne gi noe tilbake, fordi hun har tid og overskudd til det.  Formen gjør at hun kan fortsette å gå på ski. Det turte hun ikke i begynnelsen, men nå har hun god nok balanse til å oppleve skiglede. Den neste drømmen er å sykle ute.

Det slår meg at Grete er utrolig fornøyd og positiv! Med en kronisk sykdom og et kne som aldri har blitt helt bra kunne hun resignert til en inaktiv tilværelse og et tungt sinn. Hun kunne blitt 100 % ufør. I stedet er hun så takknemlig. Hun er takknemlig for at hun kan trene og bli sliten, for arbeidsgiveren Telenor som tilrettelegger godt og for at hun ikke er verre. Hun ser virkelig på glasset som halvfullt, og ikke som halvtomt.

Jeg avslutter denne inspirerende samtalen mens Grete starter dagens treningsøkt. Hun blir litt overrasket når hun kjenner hvor tøffe øvelsene er etter bare 3 uker sommerferie. Hun er mer ustødig og sjangler mer enn ellers. Hun ler når hun innser hvor viktig regelmessig trening er for å holde formen der den skal være!

Liker du dette innlegget? Da setter vi pris på om du liker eller skriver en kommentar på facebooksiden vår

portrett__0039_OH-2013-343-2048-web

Innlegget er skrevet av Andreas Lycke, basert på en samtale med Grete. I tillegg til å skrive i Gnistbloggen skriver Andreas sin egen blogg på www.lyckelivet.com.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: