Hva er din treningsoppskrift?

Skal du lykkes med treningen må du trene på en måte som fungerer for deg. Heldigvis finnes det utrolig mange ulike måter å trene på. I dette innlegget får du noen tips til hvordan du setter sammen din oppskrift.

Noe av det jeg jobber mest med er å hjelpe folk å lage en velfungerende treningsplan. Den skal være gjennomførbar (realistisk), men samtidig gi ønsket resultat eller fremgang. Treningen må gi mestring, men også utfordre nok til at det skjer læring og utvikling. Noe trening kan være morsom og lystbetont. Andre typer trening er «et nødvendig onde» og krever litt disiplin.

Oppskriften lager jeg sammen med mine kunder. Det er ingen standardoppskrift som passer for alle. Ønsker du hjelp anbefaler jeg å ta noen timer med en av våre trenere, som kan hjelpe deg med dette (f.eks augusttilbudet her).

Vi du forsøke å lage din egen oppskrift så er dette noen av spørsmålene du bør stille deg.

Trene alene eller sammen med noen?

For noen er trening verdifull egentid eller det er mest praktisk å trene alene. Du trenger et godt treningsprogram som gir deg resultatene du ønsker.Sørg for at du vet når du skal gi deg selv nye utfordringer og når du trenger variasjon. Med mindre du elsker å gjøre det samme i lang tid og kun er ute etter vedlikehold er det lite lurt med det samme programmet i månedsvis.

Lær deg gode strategier for å få gjennomført treningen ofte nok og med god kvalitet. Klarer du ikke å trene minst 2, helst 3 ganger i uken, så blir det lite greie på det. En annen å stå til rette for en periode kan være nyttig (f.eks en personlig trener). Se ellers delen om motivasjon nederst.

Hvis du trives sammen med andre er gruppetrening veien å gå. På Gjettum kan du velge mellom 5o timer hver uke. Instruktøren leder deg gjennom en topp treningsøkt, og fellesskapet gir deg energi. Du melder deg på i forkant, noe som gjør det litt vanskeligere å droppe eller utsette treningen.
Trening i liten gruppe eller løpegruppe er også glimrende for deg som vil trene med andre.

Hva skjer på Gnist og hva skjer andre steder?

Sett deg ned med timeboken din og skriv inn når det passer å trene på Gnist. Faste tider er en stor fordel. Alternativt planlegger du uke for uke. Sett også dine treningstider inn i familiekalenderen på samme måte som barnas aktiviteter. Eller i jobbkalenderen. Med mindre du våkner hver morgen med masse «tom tid» så må treningstidene planlegges. Tar du det når det passer, så passer det aldri.

Finn ut hva du kan gjøre som et supplement eller som en backup. Hva slags trening skal du gjennomføre utendørs eller hjemme? Det kan være sykkelturer, fotturer, løping eller padling. Eller det kan være at du trenger å supplere Gnisttreningen med et styrkeprogram du kan gjøre hjemme eller noen intervaller du kan gjøre i nabolaget eller på vei hjem fra jobb.

Sørg for at du kan det du trenger for å få trent slik du ønsker hver uke. 

Gir denne planen deg resultatene du ønsker?

Jeg spør ofte mine kunder hva de vil oppnå med treningen. Så spør jeg hvordan de ser for seg treningsuken. Hvis den planen de ser for seg ikke vil føre til resultatene de ønsker, så forteller jeg dem det. En gang i uken er f.eks for lite til å bli i bedre form.

På skolen får man timeplan. Din treningsoppskrift bør se ut som en slik timeplan, der du har satt inn hva du skal trene til ulike tider. Gjerne med noen variasjoner/alternativer for de ulike øktene. Fast timeplan hver uke er det enkleste. Alternativt lager du timeplanen på nytt hver uke.

Så kan du spørre deg selv; Når jeg følger denne timeplanen hver uke, vil jeg da få resultatene jeg ønsker? Vil jeg bli fornøyd, få mer overskudd, bedre kondis, bli sterkere eller slankere? Uansett hva du vil oppnå så må du sørge for at du har en plan som fører deg i riktig retning.

Hva slags trening som må til for ulike resultater er et stort tema. Om du ikke allerede vet hva som skal så må du finne det ut enten ved å lese deg opp, google deg opp, eller søke veiledning hos noen som kan fortelle deg det.

Motivasjon må til…

Et ordtak sier; Hvis det er viktig nok finner du løsninger. Hvis det ikke er viktig nok, finner du unnskyldninger. 

Skjermbilde 2016-02-20 18.32.44 (2)

Vet du hvordan du burde trent, men sliter med å få gjennomført det? Kommer du deg ikke ofte nok på trening? Prioriterer du for ofte andre gjøremål foran den treningsøkten du hadde planlagt?

Da er det motivasjonen du må ta tak i. Du må gjøre det enda viktigere å få trent, enten det er fordi du har satt deg noen inspirerende mål eller avtalt trening med noen som står og venter på deg. Kanskje trenger du å lære deg hvordan du trener mer tidseffektivt, eller hvordan du får lurt treningen inn i din hverdagskabal.

Det som er flott er at du sjelden vil angre. Når du virkelig tar tak i treningen og sørger for at du får det til og lærer deg det du trenger, så er det lite annet som gir så mye igjen for tiden du legger ned!

portrett__0039_OH-2013-343-2048-webInnlegget er skrevet av Andreas Lycke, som er fysioterapeut, PT og ernæringskonsulent på Gnist. Fortell oss gjerne med en liker eller kommentar på facebooksiden vår dersom du synes dette innlegget var ålreit 🙂

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: