Opphold fra treningen? Slik kommer du i gang igjen!

Det er noen som trener flere ganger i uken. Året rundt. I år etter år. Hvor enn de befinner seg og gjennom alle årstider. De opprettholder sin trening nærmest uansett hva som ellers skjer i livet. Er du en av disse? Da tilhører du et mindretall.

Det er mer normalt om du er litt av og på med treningen. Du har perioder med lite eller ingen trening. Da er det viktig at du vet hvordan du kommer i gang igjen.

1. Innse at opphold er normalt

Lite tid. Motivasjonssvikt. Syke foreldre. Vondt i ryggen. Sliten. For kjedelig trening. Dårlig vær. Jul eller påske. Overtid. Små barn. Foreldremøter og kjøring. Sommerferie.

Det er mange grunner til at det blir opphold i treningen. Noen ganger er det faktisk slik at det er andre ting som er viktigere. Andre ganger er det litt for mange «dårlige unnskyldninger». Uansett, opphold er normalt, og ikke noe du trenger å miste motet av. Se heller på opphold som en mulighet til å lære hvordan du kan lykkes enda bedre i fremtiden.

plan-vs-virkelighet

Lær av erfaringene

Det forbauser meg noen ganger hvor mange som prøver den samme oppskriften igjen og igjen. Selv om den ikke har fungert før. Fikk du ikke til å trene jevnlig i flere uker sist du prøvde? Da bør du prøve på en litt annen måte nå.

Hva var det som fikk deg ut av treningen? Hva var det som gjorde at du stoppet? Hva er det som gjør at du enda ikke har startet igjen?

Du er et oppegående menneske med store ressurser. Bruk disse til å reflektere over dine erfaringer. Lage en enda bedre treningsplan enn forrige gang.

I bunn og grunn handler det om at du tar ansvar for din egen treningsreise.

Et par enkle eksempler.

Har du ikke tid til trening? Da må du omprioritere. Hva skal du gjøre mindre av nå for å frigjøre tid til trening?
Har du fortsatt ikke tid? Da er det ikke viktig nok å få trent. Driv litt selvransakelse og finn ut hvorfor det egentlig er viktig og verdifullt for deg med denne treningen. De fleste legger altfor lite tid i å sette seg mål og definere hvorfor de skal sette av tid og krefter til trening hver uke. Det krever noe av deg, så du må vite hva slags belønning det gir deg. Både på kort sikt og på lengre sikt. Se lenger ned.

Har du ikke overskudd? For sliten til å trene? Vurder hva du kan gjøre for skape litt mer balanse og litt mer overskudd. Det kan være små grep innen søvn og mat, bedre balanse mellom jobb og fritid eller antall oppgaver du har fått eller tatt på deg.
Trening gir deg i tillegg MER overskudd. Utfordre deg selv til å prøve en treningsøkt selv når du tror du ikke orker. Ofte går det bedre enn du tror, og du får mer energi etterpå.

Er treningen for kjedelig? Finn en annen måte å trene på eller bestem deg for å trene selv om du ikke alltid har lyst. Tren fordi det er bra for deg. Får du ikke resultater? Lær deg mer om riktig trening. Samarbeid med en personlig trener, som er ekspert på nettopp dette.

Det finnes så mange måter å trene på. Men du må kanskje prøve litt forskjellig for å finne den som passer for deg.

Legg listen lavt – i starten

Etter et opphold har dørstokkmila blitt lang og bratt. Gjør den kortere ved å senke lista de første gangene. Gjør en kortversjon av programmet ditt. Tren i kun 20 minutter. Gjør det så lett og så kort at du er sikker på å klare det. Fokuser på å bare komme deg på trening og gjøre noe. Meld deg på en gruppetime, så er det bare å møte opp. Eller avtal en gjennomgang med en trener for gjøre det lettere å komme i gang.

Når du har kommet i gang finnes det nok av tid senere til å trene både lengre, hardere og riktigere.

Sett deg mål og lag en plan

Sett deg et konkret mål for hvor mange ganger i uken du skal trene, og hva du skal gjøre når du er på trening. Jo mer konkret, jo lettere å få gjennomført. Hvilke gruppetimer skal du gå på? Hvilke øvelser skal du gjøre i programmet ditt?

Vet du ikke hva du kan eller bør gjøre, så ta en time med en trener for å få noen tips.

Når du lager planen, min deg selv på hva det å følge planen vil gi deg av fordeler.

Hva er den umiddelbare belønningen du får ved å dra på trening? Blir du mer fornøyd? Får du mer overskudd? God samvittighet? Mindre vondt i skuldrene eller ryggen? Føler du deg bedre?

Hva vil du oppnå ved å trene regelmessig i 2 uker, 4 uker eller 6 uker? Bedre form? Lavere vekt? Mer overskudd? En lettere hverdag? Mer fornøyd med deg selv? Eller er det rett og slett at det blir lettere å komme seg på trening jo flere uker du klarer det?

Under ser du eksempler på hva du kan gjøre og ha glede av når du er i god nok form. 

lysbilde7

Sett treningstidene inn i kalenderen din. Tenker du at du skal trene når det passer, så passer det antakelig aldri. Book det inn som en avtale med deg selv. Eller en avtale med en annen; se neste punkt.

Sørg også for at du skriver ned målene dine. Mer forpliktende, mer gjennomtenkt, lettere å huske på.

dreamstime_xl_74390912

Skaff deg en forpliktelse

Ja, du kan bestemme deg, sette i gang, og så fortsette å trene regelmessig resten av livet. Det viser seg ofte at dette ikke er så lett i praksis. Har du erfaring med at det ikke fungerer, så kan litt ytre forpliktelse være nyttig. Særlig i starten.

Avtal treningstider med en venn eller kollega, eller med ektefellen.

Fortell andre om at du trener. Vis dem målene dine. Utbasunere hva du skal få til. Slik får du både litt sosialt press og en mulig heiagjeng.

Meld deg på gruppetimer noen dager i forveien. Avtal gjerne med noen andre på samme tiden at dere skal møtes der.

Ha faste avtaler med en Personlig Trener. I tillegg til at du må møte opp til timen, så får du en god treningsøkt og lærer mye om trening som du også kan bruke på egenhånd.

Just do it!

Ofte øker motivasjonen, lysten og trua bare du kommer i gang. Dørstokkmila blir kortere når du har gått over den et par ganger. Bestem deg allerede nå mens du leser dette for når du skal trene neste gang.

Det krever litt å få til å trene regelmessig. Det er en reise med både gleder og utfordringer. Det er ingen som får det til på første forsøk, og det er ingen som aldri har opphold.

Det fine er at du aldri angrer. Du angrer aldri på den ene treningsøkten du fikk gjennomført. Du angrer ihvertfall ikke når du har trent regelmessig i uker, måneder og år, og opplever god form, overskudd, god helse og høy livskvalitet.

Likte du innlegget?

Fortell oss gjerne med en liker eller en kommentar på facebooksiden vår 🙂

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fgnistrende%2Fposts%2F1347909005219192&width=500

Om forfatteren

portrett__0039_OH-2013-343-2048-webInnlegget er skrevet av Andreas Lycke. Andreas er fysioterapeut, ernæringskonsulent og personlig trener på Gnist.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: