Kondisjonstrening – økt overskudd i hverdagen.

Har du kjent deg andpusten når du går opp den bratte bakken utenfor huset, de mange trappene opp til leiligheten din, eller når du leker med barn eller barnebarn? Du er i så fall ikke alene om det, men det fine er at det ikke er så vanskelig å få gjort noe med det. Enkel kondisjonstrening bidrar til økt utholdenhet og bedret kapasitet, og selv en liten innsats vil hjelpe.

Mange ser for seg tøffe intervaller og beinhard trening når man snakker om kondisjonstrening. Og de mange skriveriene om 4×4 trening som NTNU har forsket mye på med referanse til toppidrettsutøvere skremmer nok mange. MEN, kondisjonstrening kan gjennomføres av alle – god intensitet på den enkeltes nivå bidrar til økt kondisjon og ytelsesevne – uansett hvilket nivå man er på.

I tillegg til at man etterhvert vil oppleve at bakken eller trappene blir lettere å forsere og at leken blir lettere, har bedret kondisjon en helsefremmende effekt. Kondisjonstrening kan forebygge blant annet hjerte- og karsykdommer, diabetes type 2, kreft, depresjon, tarmproblemer og det gir i tillegg økt overskudd. Det er aldri for sent å begynne!

Kondisjonstrening kan du gjøre hvor som helst. Skal du få utbytte av treningen bør du trene minst to til tre ganger i uken. Sett deg realistiske mål, så kan du heller endre etterhvert hvis du ser at du kan få til mer. Du trenger ikke trene veldig lenge av gangen eller veldig avansert. 

Hva kan du gjøre?

Det er mange alternativer, det viktigste er at du får i gang pusten og øker pulsen. En god indikasjon på om du har høy nok intensitet er om du kan snakke sammenhengende. Skal du ha god effekt av treningen bør du i perioder bare kunne snakke korte setninger, da er pulsen på et nivå som gjør at du forbedrer kondisjonen.

DSC_0032Gå en tur i terrenget, eller jogg om du synes det er greit. Bruker du kupert terreng er det lettere å få opp pulsen, og hvis du øker intensiteten i oppoverbakkene oppnår du en enkel form for intervalltrening. Turen bør være alt fra 25 minutter eller mer. Du kan godt bruke staver, da aktiverer du flere muskelgrupper.  Har du en topp i nærmiljøet ditt som du bruker 20-40 minutter på å bestige? Motbakker får garantert opp pulsen. Du kan også bruke hoppetau.

Hopp 30-60 sekunder, og ta like lang eller litt kortere pause. Gjenta 6-10 ganger. Dette kan du også gjøre hvor som helst, du trenger bare et hoppetau og noen sko. Er det uvant med hoppetau skal du begynne forsiktig med korte hoppsekvenser og ikke så mange repetisjoner – leggmuskulaturen trenger tilvenning

Gå eller løp i trapper. Opp og ned 8-10 ganger. Det bør være noen trappetrinn slik at du klarer å få opp pulsen.

OH-2013-343-1592-webEr du på et treningssenter kan du delta på gruppetimer i sal eller på sykkel. Tredemøllene og andre kondisjonsapparater er også fine å bruke. Motbakkegåing på tredemøllene er ofte en fin start. På Gnist har vi sal- og sykkeltimer som passer for deg som ikke har drevet kondisjonstrening eller annen trening tidligere. Vi har også flinke personlige trenere som kan mye om trening som kan hjelpe alle, uansett nivå, til å komme i bedre form og oppnå bestemte mål.

 Ta gjerne kontakt med meg på mail: silje@gnistrende.no, dersom du trenger hjelp til treningen.

 God trening 🙂

Silje sirkel (3)

 

Silje Røksund Johannessen
Personlig Trener
Gnist Trening og Helse

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: