Arild utfordrer balansen

Våren 2018 startet Arild Vang (70) å trene balanse med personlig trener på Gnist Trening og Helse. Etter 10 økter opplever Arild bedre balanse og risikoen for fall er redusert. «Jeg føler en endring i balansen, spesielt ved daglige gjøremål i hverdagen, som husvask og matlaging. Jeg opplever også å kunne sette fra meg stokken og klare meg uten den.»

Arild har trent på Gnist i 6 år.  Siden slutten av 90-tallet har han hatt diagnosen polynevropati. Polynevropatien gir nedsatt sensibilitet og muskelkontroll, spesielt fra knærne og nedover. Det er utfordrende å kjenne underlaget og dette medfører ustøhet og redusert kontroll over bena. Han bruker stokk for å sikre seg mot fall og går til jevnlige kontroller på Rikshospitalet.

Arild har jobbet innen shipping hele livet og ble pensjonert for 2 år siden. «Jeg Jobbet og klarte meg greit, men det ble etterhvert en belastning fordi jeg var ustødig. Det ble noen rare episoder på slutten av arbeidsperioden. Jeg hadde også et fall på isen 2011 og fikk brist i kneskåla. Jeg ble anbefalt fysikalsk behandling og tok kontakt med Gnist, hvor jeg fikk hjelp av fysioterapeut Morten Michelsen. Jeg forstod at jeg i tillegg måtte utfordre balansepotensialet mitt og ble medlem på treningssenteret på Gjettum.

«Jeg har vel konkludert at med at fysisk trening med vekter og kondisjonstrening sammen med balansetrening er det som har holdt symptomene i sjakk.»

Tok grep når progresjonen stagnerte

Arild - bloggDa progresjonen med treningen stagnerte litt, tok Arild grep og forsøkte trening med personlig trener. «Dette ga positivt resultat. Hovedmålet med treningen er å bli i stand til å gå på tur i kupert terreng og bli mer mobil. Trening med personlig trener ga videre progresjon. Og nå når kona har blir pensjonist må jeg jo holde meg i form, ler Arild.»

» Jeg har erfart at når man holder på for seg selv er det lett å legge seg til uvaner i øvelsene og dette har vi «plukket» bort. Jeg har et eget balanseprogram som jeg trener intensivt med personlig trener – dette er øvelser som utfordrer stødighet, timing, koordinasjon og vendinger». Den personlige treneren til Arild forteller at balanseøvelsene er svært utfordrende og at han utfordrer balanseferdighetene til det ytterste. Treneren er tett på i alle øvelser, slik at han kan gjennomføre avanserte balanseøvelser trygt og med mye effekt. Egentreningsøvelsene er en moderert versjon av de han trener med personlig trener for å sikre at han ikke faller.

«Jeg trener to tunge styrkeprogram i uka med forskjellige øvelser og belastning. Jeg har også et program med funksjonelle øvelser. Tunge styrkeøvelser for ben og armer gir bedre holdning og kjernemuskulatur. Det er gjerne trening av kjernemuskulatur som gjør meg mer mobil og stabil. Dette er merkbart når jeg går med stokk.» forteller Arild.

«Ikke sett deg ned for lenge – forfall kommer fort i godt voksen alder.
Mitt tips er å følge de profesjonelle rådene du får her på Gnist. Bare prøv.»

 

Skrevet av: Silje Røksund Johannessen, personlig trener og leder for Gnist Trening.

 

Fallforebyggende kurs på Gnist

Opplever du tidvis å være redd for å falle og ønsker bedre balanse?
24.oktober kl. 13:00-14:00 starter Gnist fallforebyggende kurs for deg som er motivert for å forbedre balansen. Kurset går over 8 uker og koster kr. 749,-. På kurset vil du bli fulgt opp av Benita (personlig trener / fysioterapeut) og du vil få tilbud om å teste balansen din ved oppstart og avslutning av kurset.

Ønsker du hjelp av en personlig trener med balansetrening? Ring 67575020 eller ta kontakt her.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: