Snart 8 uker siden nyttår – trener du fortsatt?

Folk som trener kan plasseres i ulike kategorier basert på hvor godt de lykkes med å trene regelmessig. Hvilken gruppe tilhører du? Og hva er det lurt å gjøre for å lykkes med treningen fremover?

Finn ut hvilken av de 4 treningskategoriene du tilhører, og bruk tipsene som passer for deg. Kategoriene er løselig basert på den transteoretiske endringsmodellen (også kalt stadiemodellen) som plasserer folk i ulike stadier når de skal gjennomføre en atferd, som regelmessig trening.

1. Du har trent regelmessig i lang tid (flere måneder eller år)

hektaGratulerer, du har fått det til! Regelmessig trening har blitt en del av livsstilen din. Du trener kanskje på ulike måter i ulike deler av året, men du gjør alltid noe. Belønningen er at du høster alle treningens vidunderlige gevinster året rundt! Mest sannsynlig er du i ganske god form, eller i det minste på god vei til å bli det.

Du trener gjerne 2 ganger eller mer hver uke. Hvis du i deler av året ikke er på Gnist så trener du andre steder. Du går på ski eller er på sykkelturer. Du har integrert trening og fysisk aktivitet som en selvfølgelig  del av livet. Hele året rundt.

Du som er i denne gruppen kan gjerne en del om trening. Kanskje bruker du Personlig Trener i perioder for å få inspirasjon, fornyelse og kunnskap. Muligens er du en av de mange som går på gruppetimer, så treningen også får en sosial dimensjon. Eller du har trent så lenge på Gnist at du kjenner andre på senteret. En prat og en kaffekopp gir enda bedre trivsel.

Tilhører du denne gruppen er sjansen stor for at du får til å fortsette med treningen. Sett deg gjerne noen nye mål i perioder for å få litt ekstra motivasjon. Sikre deg litt variasjon med et nytt treningsprogram, noen PT-timer eller en ny gruppetime. Jobb for å holde entusiasmen oppe. Minn deg selv på alt du får ut av treningen, og hvordan en treningsøkt gir deg både en bedre dag og en bedre fremtid.

2. Du har nylig startet, og holder fortsatt på!

godtigangDu startet kanskje å trene i januar, eller rett før jul. Du kom godt i gang med treningen, og du holder fortsatt på. Du har funnet en måte å trene på som passer for deg; enten det er med et eget program, på gruppetimer eller en kombinasjon. Du trener gjerne 3 ganger i uka, eller ihvertfall 2. Du har fått trent så godt som hver uke siden nyttår. Bra jobba!

Antakelig har du begynt å merke litt fremgang. Du føler deg bedre. Du klarer mer. Du merker at treningen fungerer. Formen er litt bedre, overskuddet litt større og buksa kanskje litt løsere. Du er fornøyd med at du får til å trene regelmessig. Du har kommet deg over “startkneika” og er godt på vei til å bli en “trenende person”.

Kanskje var du en av de som investerte litt ekstra i å få en god start. Du har hatt noen timer med en av våre Personlige trenere, som har hjulpet deg med mål og plan, gitt deg grundig innføring i treningsøvelser og gitt deg den lille ekstra forpliktelsen som gjør at du har kommet inn i en god treningsrytme. Eller du bestemte deg for å gå fast på noen av våre gruppetimer, og har nå blitt en del av en mer eller mindre fast gjeng.

Klarer du å fortsette med treningen så rykker du etter hvert opp i kategori 1. Faren er også tilstede for at du detter ned i kategori 3. Det skjer noe som medfører at du detter ut av treningen. Noe av det lureste du kan gjøre er å være forberedt på hindringer. Tenk gjennom hva som kan komme til å få deg ut av treningen. Hva gjør du hvis du blir syk, når det er ferie eller dersom du plutselig har litt mindre tid til trening? Vær litt realistisk pessimist og tenk gjennom hva som kan komme til å få deg ut av treningen. Når du er forberedt vil du takle det bedre.

Bruk strategier for å holde motivasjonen oppe og gi deg selv litt ekstra forpliktelse. Planlegg treningstidene hver uke. Ha en avtale med en PT i ny og ne for å få litt ekstra press. Meld deg på gruppetimer. Fyll på motivasjonen ved å lete etter fordelene du oppnår med treningen. Hvordan føler du deg når du har trent? Hvilke gevinster opplever du? Har formen blitt bedre? Alt dette er ferskvare, som du fortsetter å få når du fortsetter å trene.

Sikre at du har progresjon for å unngå at du blir stående på stedet hvil. Gi deg selv jevnlig nye utfordringer, så vil fremgangen fortsette i månedsvis fremover. Det programmet du gjorde de første 2 ukene er ikke det samme som du skal gjøre etter 2 måneder.

3. Du startet, men så har det blitt mindre og mindre….

ut av detDu kom i gang og trente noen ganger. Du startet året med friskt mot, men så kom du ut av det. Nå har du ikke trent på noen uker, eller du trener litt for sjelden og uregelmessig. Du kom aldri helt over “startkneika”.

Du fikk ikke trent mange nok ganger til å merke fremgangen. Du fikk aldri etablert solide treningstutiner.

Du står nå i overhengende fare for å bli en av de som slutter å trene eller som trener for lite til å få noe skikkelig utbytte. Det blir 1 gang i uka, 1 gang annenhver uke eller en sjelden gang 2 ganger i uka. Bedre enn ingenting, men litt for lite til å få noen utvikling. Du får fort en følelse av at du starter litt på nytt hver uke.

At du ikke helt har fått det til så langt betyr IKKE at du ikke kan få det til fra nå av. Du har nå et valg. Du kan trene lite eller ingenting og etter hvert slutte helt, eller du kan ta tak for å komme skikkelig i gang igjen. Du har gjort deg noen nyttige erfaringer med hva som ikke har fungert, slik at du kan lage en enda bedre plan for å få til treningen fremover.

Det er viktig at du tenker grundig gjennom hvorfor det er viktig for deg med trening. Hva vil du oppnå som gjør at du er villig til å bruke tid og krefter på dette? Hva annet vil du bruke mindre tid på for å få plass til treningen i timeboka?

Sørg for at du finner en måte å trene på som passer for deg, enten det er å prøve noen av våre gruppetimer eller å få hjelp til et godt treningsprogram. Det er avgjørende å få til riktig og regelmessig trening i 6-12 uker fremover, så du kommer “over kneika”. Da merker du fremgangen og har begynt å finne gode praktiske løsninger for å få trent hver uke. Du kommer opp i kategori 2.

Litt ekstra forpliktelse er for mange nyttig og nødvendig i starten. Ha noen faste avtaler med en av våre personlige trenere, så lærer du å trene på en riktig måte for deg, og du kommer deg gjennom de første ukene på en god måte.

Kom aldri helt i gang…

aldriigangDu har ikke trent på mange uker, måneder eller år. Kanskje er du en av dem som tegnet medlemskap på senteret, men aldri kom i gang. Sannsynligvis leser du ikke dette innlegget, men om du gjør det så er det fortsatt håp. Da er du tross alt interessert i å komme i gang igjen. Du har ikke gitt helt opp.

Det er selvfølgelig mulig å starte nå. Allerede i dag, eller neste uke. Les tipsene for kategori 3 for å få en god start. Så er det egentlig bare å bestemme seg, og få til de første øktene!


Å lykkes med regelmessig trening er en prosess. Det er naturlig å være litt av og på, men så lenge du ikke gir opp så vil du lykkes bedre og bedre. Heldigvis er det å få til regelmessig trening en investering du aldri vil angre på!

portrett__0039_OH-2013-343-2048-webInnlegget er skrevet av Andreas Lycke, som jobber som PT, ernæringskonsulent og veileder/coach på Gnist.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: