Synnøve på vandring gjennom Europa
For noen uker siden ble jeg kontaktet av en dame som ville ha hjelp til å forberede seg til sin livs reise – hun skulle på Pilegrimsvandring gjennom Europa. Nærmere bestemt fra Haslum til Roma! En 3000 kilometers vandring via de gamle Pilegrimsveiene. Dette var en drøm som hadde begynt å spire i 2013 når hun gikk de 200 siste kilometerne på Pilegrimsveien til Santiago De Compostela sammen med sønnen sin. Denne spiren fortsatte å vokse og nå i 2017 skal hun realisere sin store drøm!
20. juli – 6 dager etter at hun har gått av med pensjon, skal hun starte sin drømmevandring. Vi skal få den store æren av å følge Synnøve og hjelpe henne med de siste forberedelsene før den store reisen.
«Det er aldri for sent å følge drømmen sin»
Synnøves motivasjon for å starte denne reisen er tid for seg selv. Bare «være på veien og ta ett skritt foran det andre», som hun selv sier. Etter snart 50 år i arbeidslivet med masse forpliktelser, faste arbeidstider, stress og mas, så skal hun endelig få tid til å være i nuet – her og nå. Tid til å tenke, tid til bare seg selv, tid til å ta en dag av gangen, uten tidspress og uten å måtte rekke noe. Hva er vel en bedre måte å gjøre det på enn å vandre gjennom Europa?
Da Synnøve tok kontakt med meg hadde hun alle kart på plass og ruta var klar. Hun hadde snakket med flere andre som hadde gjort deler av den samme vandringen tidligere. Hun hadde også fått god hjelp av Pilegrimskontoret i Oslo til å forberede reisen. Hun skulle gå cirka to mil om dagen i cirka 150 dager. Hun skulle tillate seg en hviledag i uka og ikke ha noe tidsskjema mer enn at det fikk ta den tiden det tok. Målet var ikke å slå noen rekorder eller å rekke å være fremme i Roma på noe spesielt tidspunkt, men å gjennomføre og å ta en dag av gangen. Hun skulle bære all bagasjen selv – en sekk på cirka syv kg. Sekken hadde hun hatt i mange år, så den var hun godt vant til.
Synnøve hadde et budsjett på 100.000-120.000,- og hadde en plan om å leie ut både leilighet og bil. Forsikring og pass var i orden. Det eneste som gjensto var hvilke sko hun skulle gå med. Alt rundt vandringen var altså gjennomtenkt og klart. Hun har til og med opprettet en egen blogg med hjelp fra sønnen sin. Motivasjonen var på topp! Men hvordan var det med Synnøve selv – var hun i fysisk god nok form til å klare reisen?
Vi startet 10.mai og hadde da cirka 10 uker på oss til å forberede Synnøve til å gå med relativt tung sekk, cirka 20 kilometer hver dag i delvis ulendt terreng i fem til seks måneder.
Utgangspunktet hennes var at hun var vant til å gå mye. Annen regelmessig trening hadde vært fraværende de siste årene grunnet mye jobb og annet. Hun følte seg ikke i god form, men heller ikke dårlig. Hun hadde et litt kranglete kne etter et fall ned Fanaråken for fem år siden. Dette måtte vi ta hensyn til. Synnøve trengte styrke- og stabilitetstrening for rygg, skuldre, kjernemuskulatur, kne og hofte. Hun trengte også en liten boost i forhold til kondisjonen. Her var det bare å komme i gang!
Første trening hadde vi 11.mai. Vi begynte med å gå gjennom et effektivt kondisjonsprogram på tredemølle – motbakkeintervaller i rask gange. Denne økta kunne hun lett overføre til en økt ute – gjerne i motbakke, med eller uten staver og gjerne med en sekk som veide litt mer enn den hun skal gå med på vandringen sin. I tillegg til kondisjon begynte vi også å introdusere gode styrkeøvelser for rygg/skuldre, samt bein. På andre trening la jeg mer vekt på styrke- og stabilitetstrening. Fokus på riktig teknikk, god holdning og at det ikke skulle gi smerter i kneet. Nå var hun i gang!
Synnøve kjøpte to måneders medlemskap på Gnist for å kunne trene styrke på egen hånd en til to ganger per uke frem til avreise. I tillegg skulle hun ha PT-timer med meg en gang per uke. Resterende trening ble Synnøve oppfordret til å gjøre ute – med sekk, i kupert terreng eller i motbakke – intervaller eller lengre turer.
Vi gleder oss til å følge Synnøve videre på reisen mot sin drømmevandring. Følg med på Gnist-bloggen! Vi holder dere oppdatert 🙂
Dere kan også følge Synnøve på hennes egen blogg – Den glade vandrer
https://www.dengladevandrer.net/
Skrevet av:
Benita Lundgren
Fysioterapeut, personlig trener, kostholdsveileder og løpecoach
Gnist Trening og Helse – avdeling Gjettum
Legg igjen en kommentar